ce este misticismul ?

Septembrie 11, 2008 la 1:03 pm | Publicat în credo, filozofie, mistica | Lasă un comentariu

De o bucatã de vreme – de la câţiva ani dupã rãzboi – se obişnuieşte în anumite cercuri a se vorbi cu un fel de desconsiderare despre misticism. Mai interesant decât a protesta împotriva acestei atitudini este a preciza ce înseamnã ea efectiv; dat fiind cã dupã o bãnuialã a noastrã, repetat verificatã, de cele mai multe ori vorbesc despre misiticism oameni cãrora le scapã sensul acestui cuvânt.

Sunt oameni, culturi şi civilizaţii care cred cã realitatea aceasta sensibilã, în care trãim noi şi care consti tuie experienţa noastrã imediatã, nu epuizeazã existenţa; cã mai mult, existã oarecum douã lumi, dintre care una tangibilã, vizibilã – de aici – şi alta intangibilã, invizibilã – de dincolo – principiu oarecum şi raţiune de a fi celei de aici. Putinţa omului de aici de a pãtrunde dincolo, în chiar aceastã viaţã, consti tuie experienţa misticã a fiecãruia din noi. Pãtrunderea vieţii de dincolo în viaţa de aici, prezenţa ei în fiecare moment al istoriei, consti tuie înţelegerea misticã a existenţei.

Misiticismul poate fi deci contestat, dar cu o condiţie; ca, anume, cei care o fac sã-şi dea seama cã contestã însãşi existenţa religiei; sau, dacã vreţi, a oricãrei religii. Vreau sã adaug, pentru oamenii luminaţi care îşi închipuie cã sunt Rumãni, cã ţãranul nostru care, plecãnd la drum, face semnul crucii, depune cea mai categoricã mãrturie pentru … misticism. Se vorbeşte însã şi de un fals misticism. Fals misticism – asta e desigur rãu; ca orice lucru care e fals.

Dar sã nu exagerãm: un fals misticism e mai puţin rãu decât lipsa oricãrui misticism. Cãci fals misticism înseamnã o alunecare, desigur, dar o alunecare înlauntrul unui domeniu care e şi al harului şi deci al mântuirii; pe când lipsa misticismului înseamnã incapacitate totalã de mântuire; situarea ta într-un domeniu în care, chiar când jertfeşti, nu jertfeşti decât orgoliul tâu, deasupra cãruia nu se mai aflã nimic …

Însemn aici credinţa mea de nespecialist: cã acel care care înjurã de Dumnezeu e mai aproape de mântuire decât cel care trãieşte în negarea lui Dumnezeu, chiar dacã moralmente duce o viaţã fãrã de pãcat. Cãci cel dintâi, prin chiar blestemele lui, Îl mãrturiseşte; pe când cel de-al doilea …

martie 1937

Anunțuri

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: