răzbunarea maternă a lumii moderne

Octombrie 20, 2008 la 8:13 am | Publicat în filozofie, noua dreapta | Lasă un comentariu

În zilele noastre își mai fac simţită prezenţa, în forme noi, și hetairismul și amazonismul, fapt care marchează destrămarea familiei și senzualitatea modernă – necontenita și obscura căutare a femeii și a plăcerii; mai avem de-a face și cu masculinizarea femeii, cu emanciparea ei și cu prezenţa acesteia pe primul plan în comparaţie cu bărbatul sclav al simţurilor sau animal folosit la fel de fel de treburi.

Cât despre masca lui Dionysos, aceasta a fost recunoscut nu demult în concepţia despre viaţă, precum și în elanul acelui “activism” și al acelei transformări. Astfel că renaște acea civilizaţie decadentă ce apăruse deja în străvechea lume mediteraniană. Dar lipsește aici orice sens al elementului sacru, lipsește orice echivalent al castei și blânda ipostază demetrică.

Mai mult decât reminiscenţele religiei pozitive ce avea să predomine în Ocident, astăzi au valoare de simptom evocările obscure, proprii diverselor curente mediumico-spiritiste, teozofice, având drept scop valorificarea subconștientului, a misticismului cu substrat panteist și materialist, care proliferează într-o măsură cu atât mai epidemică, ca în cazul ţărilor anglo-saxone, cu cât materializarea de tip viril a existenţei obișnuite a atins nivelul maxim și protestantismul a despuiat de sens și a laicizat însuși idealul religios.

După experienţa neplăcută trăită de lumea modernă, omul vrea să se întoarcă la ceea ce Evola numește “a-și aparţine lui însuși și a-și dobândi forma”, la a se recunoaște într-o eternitate. și trebuie să facă acest lucru dacă vrea să continue să trăiască.

Răzbunarea maternă a lumii moderne, care s-a încheiat cu intoxicarea și îndepărtarea experienţei subumane a societăţii de consum, și-a pus de acum toate cărţile pe masă. Jocul s-a terminat.

Omul își îndreaptă privirea spre înălţimi.

Claudio Risé

Anunțuri

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: