dreptul de a spune banalităţi

Octombrie 24, 2008 la 8:52 am | Publicat în filozofie, sfaturi | Lasă un comentariu

Aţi observat naturaleţea cu care un gânditor paradoxal ca Unamuno sau un neliniștit ca Kierkegaard, afirmă lucruri la mintea omului, truisme sau de-a dreptul platitudini. Întotdeauna m-a mirat felul de-a scrie al lui Unamuno ; după un paradox dificil sau bogat în nuanţe, urmează negreșit o banalitate, sau un amănunt erudit pe care un alt scriitor s-ar jena să-l întrbuinţeze, tocmai pentru că I se pare ușor accesibil. Cu ce seriozitate și vervă discută Unamuno etimologia cuvântului agonie, spunându-ţi de mai multe ori că, în grecește, înseamnă “luptă” – și cu aerul că el a descoperit acest sens. Cu ce gravitate citează Kierkegaard texte arhicunoscute din Vechiul Testament – pe care protestanţii le stiu, probabil, pe dinafară – și le subliniază; le adnotează, se uimește singur de tăria lor, și îţi amână pagină după pagină interpretarea excepţională pe care ai impresia că ţi-a făgăduit-o.

Și cu toate acestea, asemenea truisme sau platitudini nu te supără în opera lui Unamuno sau a unui Kierkegaard. Simţi că și aceste “adevăruri eterne” au fost trăite, atunci, înainte de a-ţi fi spuse ţie. Simţi că citatele banale pe care ţi le oferă un erudit enciclopedist ca Unamuno își pot pierde pentru o clipă glorioasa lor banalitate, pot deveni “carne, oase și sânge”, cum spune el, pot nutri.

Cât de triste, dimpotrivă, apar platitudinile în opera unui Anatole France, mai ales în acele pagini de filozofie sceptică și parfumată. Ce greu se suporta truismul într-un “clasic” din timpurile noastre. Hotărât lucru, dreptul de a spune platitudini și banalităţi se cucerește anevoie. Și îl cuceresc, printre cei dintâi, marii neliniștiţi și marii zăpăciţi ai lumii. Când Don Quijote îţi spune că toţi oameni sunt muritori – ești atât de uimit și de emoţionat, încât îţi vine a plânge.

Mircea Eliade

Anunțuri

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: