les amis d’ …

Februarie 5, 2010 la 10:34 am | Publicat în Uncategorized | Lasă un comentariu

De mai bine de treizeci de ani Alain de Benoist desfășoară în mod metodic o muncă de analiză si de reflecție în domeniul ideilor. Scriitor, ziarist, eseist, conferențiar, filosof, a publicat peste 50 de cărți și peste 3 000 de articole, traduse în momentul de față în vreo cincisprezece limbi.

Domeniile sale de predilecție sînt filosofia politică și istoria ideilor, dar el este totodată și autorul a numeroase lucrări interesînd mai ales arheologia, tradițiile populare, istoria religiilor sau știintele vieții.

Indiferent la módele ideologice, respingînd orice formă de intoleranță și de extremism, Alain de Benoist nici nu cultivă vreo nostalgie « restauraționistă ». Atunci cînd critică modernitatea, o face nu în numele unui trecut idealizat, ci preocupîndu-se înainte de toate de problematicile postmoderne.

Axele principale ale gîndirii sale sînt următoarele patru : 1) critica îmbinată a individuo-universalismului si a naționalismului (sau a etnocentrismului) în calitatea lor de categorii depinzînd și una și cealaltă de metafizica subiectivității ; 2) deconstrucția sistematică a logicii mărfii, a axiomaticii interesului și a multiplelor uzurpări, presiuni și influențe ale Formei-Capital, a cărei desfășurare planetară constituie în ochii săi principala amenințare la adresa lumii astăzi ; 3) lupta în favoarea autonomiilor locale, legată de apărarea diferențelor și identităților colective ; 4) o poziție netă pentru un federalism integral, întemeiat pe principiul subsidiarității și pe generalizarea pornind de la bază a practicilor democrației participative.

În vreme ce opera sa este cunoscută și recunoscută într-un număr tot mai mare de țări, Alain de Benoist rămîne în mare măsură ostracizat în Franța, unde se obișnuiește prea adesea ca numele lui să fie asociat cu acela al unei « Noi Drepte », în care el nu s-a recunoscut niciodată cu adevărat.

Anunțuri

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: